vineri, 20 noiembrie 2015

Ce inseamna a fi inteligent emotional

Inteligenta emotionala nu mai este deloc un concept nou pentru aceasta lume. Doi psihologi au inventat acest termen tocmai in urma cu multi ani, mai exact in 1989. Departamentul de Psihologie al Universitatii din Toronto sustine despre inteligenta emotionala ca ar fi abilitatea de a percepe emotiile, de a accesa si genera emotii astfel incat sa se poata asista acestea in intelegerea cunostintelor emotionale, dar si pentru a regla emotiile astfel incat sa promoveze dezvoltarea emotionala si intelectuala.

Uite ce se intampla atunci cand devii inteligent din punct de vedere emotional:
  • Vei ajunge sa iti folosesti capul si inima pentru a rezolva problemele cu care te vei confrunta. Inteligenta emotionala nu este triumful inimii asupra capului, este mai degraba o combinatie intre cele doua. Oamenii care sunt inteligenti emotional sunt capabili sa isi regleze emotiile astfel incat sa isi rezolve problemele. Unii oameni sustin chiar ca inteligenta emotionala este mai importanta decat IQ-ul. A fi destept nu inseamna in mod neaparat ca vei fi si de succes. 
  • Atunci cand vei deveni inteligent din punct de vedere emotional vei fi constient de tine si de alegerile pe care le-ai facut si pe care le vei face in viata. Constiinta de sine este atunci cand stii  exact ceea ce simti si de ce simti acele lucruri in acel moment. Este despre a te transpune intr-o situatie emotionala si a-ti da seama de indata cum este si ce trebuie sa faci pentru asta. A sti despre sentimentele tale, de unde vin acestea si a ajuta sa-ti dai seama cum lucreaza acestea, este o parte esentiala a comportamentului intr-o maniera a inteligentei emotionale.
  • De asemenea, atunci cand vei deveni inteligent emotional, iti vei da seama ca ai abilitati puternice si bune de management al sinelui. Managementul sinelui este acea abilitate la care oamenii inteligenti se refera drept ca la capacitatea de a se regla emotiile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.