vineri, 15 ianuarie 2016

Europa isi doreste sa construiasca o localitate pe Luna




Noul sef al European Space Agency, a dezvaluit care sunt planurile sale, dorindu-si sa construiasca un sat pe satelitul natural al Terrei. Pentru moment, aceasta idee ramane doar sub foma de plan- fiind numit "nebun" de unii- insa este o idee pe care Jan Woerner sustine ca ar putea fi dezvoltata mai pe larg, cat de curand. Conceptul are la baza explorarea Lunii de catre oameni si roboti, fiind o escala potentiala pentru navele spatiale si, eventual, ar putea deveni un sit minier. 

Proiectul Moon Village

"Nu e ca si cum am construi cateva case pe Luna, dupa care am dezvolta o primarie, o biserica sau orice altceva"- sustine Woerner. Moon Village ar avea "mai multe intrebuintari si mai multi utilizatori"- a declarat acesta jurnalistilor din Paris. 

"Poate ca o tara este mai interesata de stiinta, iar o alta ar putea fi reprezentata de o companie interesata de minerit... si, o alta ar putea sa fie interesata de a utiliza Luna ca si o <piatra de temelie> in explorarea spatiului cosmic. Aceasta este schema generala, iar noi discutam ideea la nivel general, astfel incat sa vedem daca exista interes suficient, pentru a merge mai departe cu acest concept"- mai adauga Woerner. "Momentul insa, va fi post-ISS". Ei bine, aceasta idee este luata in calcul de oamenii de stiinta din Europa, Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia dar si Rusia. 

Toti membrii, dar si Uniunea Europeana, au cazut de acord sa finanteze ISS pana in anul 2024, cel putin. Woerner insista ca astazi, ISS "are valoarea sa proprie", adaugand ca doreste sa convinga si alti membri sa se implice la acest nou proiect. "In ceea ce priveste viitorul insa, vad Moon Village ca un succesor ideal al ISS pentru... explorare. Pana in prezent, nu a existat nicio propunere mai competitiva din acest punct de vedere"- mai adauga omul de stiinta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.