duminică, 18 septembrie 2016

Cum mi-am pregatit locuinta pentru iarna


Se spune că omul gospodar isi face vara sanie si iarna ... o pune pe foc (sau nu era chiar asa proverbul?). Ideea e ca se apropie sezonul rece si trebuie sa fii pregatit. Va povestesc in acest articol cum m-am pregatit eu (ce-i drept in 2 veri, nu doar una) pentru iarna 2016-2017.
Primul pas l-am facut in vara lui 2015, cand am izolat apartamentul interior-exterior. Aveam probleme cu condensul si igrasia in fiecare sezon rece de pana atunci, plus ca plateam foarte mult - desigur ca se pierde foarte multa caldura prin peretii unui bloc construit in urma cu peste 35 de ani.
Izolatia facuta in vara lui 2015 mi-a redus facturile din urmatoarea iarna cu aproximativ 30% - am calculat comparativ cu cat platisem iarna precedenta.
Pasul 2, pe care il aveam planificat de ceva vreme, a fost sa trec pe centrala termica. Am instalat-o la sfarsitul lunii iulie - asta e, mi-am sacrificat concediul de vara pentru ca am mai si renovat cate ceva prin apartament, dar zic ca se va merita.
De ce am trecut pe centrala termica? Pentru ca m-am saturat de opriri la apa calda si caldura din motive din cele mai diverse - avarii datorate conductelor vechi, sistari datorate neplatii (altor locatari - personal sunt la zi cu toate facturile) sau pierderi de pe retea care se imparteau fara discriminari catre toti.
Cu centrala am apa calda oricand, am trecut fericit si peste revizia de 2 saptamani din august (cand apa calda a fost oprita) si facturile sunt de departe mai mici fata de cat plateam inainte. Stiu ca au trecut doar 2 luni de atunci, dar chiar se simte la buzunar.
Mai nou, tot pentru centrala, mi-am cumparat si un termostat IT 600. Ce face si ce avantaje ofera va explic in continuare.
Un banal termostat - ai putea spune - si totusi nu e chiar asa. Deja imi inchipui cat de bine va fi la iarna, cand ma voi intoarce acasa si voi gasi camerele incalzite. Termostatul IT 600 l-am gasit la Salus Controls si l-am ales pentru urmatoarele avantaje:
·         pot programa intervalele in care centrala functioneaza
·         pot controla individual temperatura in orice camera
·         cele de mai sus le pot face de la distanta, direct de pe laptop, tableta sau smartphone
Termostatul IT 600 este un termostat inteligent, pe care l-am si testat recent, in cateva zile mai racoroase. Chiar isi face treaba foarte bine - am pornit centrala cu jumatate de ora inainte de a ajunge acasa de la munca, programand termostatul sa incalzeasca doar bucataria si dormitorul. Am cinat intr-o temperatura ideala, am trecut prin sufragerie sa vad diferenta de temperatura si apoi m-am retras in dormitorul la fel de bine incalzit.
Deci, m-am pregatit pentru iarna 2016 in doua veri (2015 si 2016) si trei pasi: izolatie, centrala termica si termostat inteligent.
Voi cum v-ati pregatit pentru iarna? Astept raspunsurile voastre in sectiunea de comentarii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.