marți, 6 ianuarie 2015

Ce cauzeaza cascatul?

Daca multi considera cascatul ca fiind un semn de oboseala, somnolenta, stres sau o simpla lipsa de interes, ar putea fi si un indicator al altor fenomene fiziologice. Stiati ca incepem sa cascam inca inainte de a ne naste? Fetusii casca incepand chiar cu al doilea sau al treilea trimestru de sarcina.

Cascatul este o actiune reflexa, ce cauzeaza deschiderea gurii si inhalarea unei cantitati mari de aer, urmata apoi de expirare. Desi asociat cu plictiseala, oboseala, surmenare sau stres, multi cascam chiar si atunci cand ne trezim sau pur si simplu cand ii vedem pe altii cascand.

Cauzele cascatului raman invaluite in mister. Exista multe teorii ce incearca sa explice fenomenul, insa comunitatea stiintifica nu a ajuns inca la un consens, la o explicatie general acceptata. Parerile sunt impartite, unii considera ca exista mai multi factori ce contribuie la un cascat, sa vedem care ar fi cativa dintre acestia.


  • O prima teorie spune ca fenomenul este indus de o scadere a concentratie a oxigenului in sange si in plamani. Un cascat ajuta aerul sa intre in corp, cu toate acestea studiile arata ca nici nu se reduce cantitatea de dioxid de carbon, dar nici nu se creste considerabil cantitatea de oxigen atunci cand o persoana casca.
  • O teorie mai recenta arata ca a casca poate fi un mecanism ce ajuta la racirea creierului. Studii realizate au observat ca oamenii tind sa caste in situatii in care creierul este incalzit. De aceea persoanele obosite, care nu s-au odihnit suficient, casca mai des.
  • O alta parere spune ca a casca ajuta la stabilizarea presiunii in urechi si timpane. Cand cascam, gura se deschide larg si timpanele se intind, eliberand presiunea in exces.
Ar mai fi multe teorii, unele poate se bat cap in cap, insa se pare ca, in opozitie cu credinta din popor precum ca indica oboseala, acest gest reflex ne ajuta de fapt sa ramanem alerti. Cu toate acestea, cascatul excesiv poate fi un simptom al unei afectiuni, de aceea in cazul in care apare prea des, trebuie cerut ajutor de specialitate.

Un comentariu:

  1. Am observat adesea ca apare cascatul in momentul in care respir mai profund, deci se oxigeneaza creierul mai mult - nu e o regula generala, pentru ca apare si cand sunt obosita. In caz de oboseala, cred ca e setat ceva pentru protectie :) , si prin cascat ne mai relaxam putin.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.