miercuri, 20 mai 2015

Sunt radierele instrumentele diavolului?

Un cercetator in stiinta cognitiva a sugerat ca ar fi indicat ca radierele sa fie interzise in scoli. Guy Claxton, un profesor invitat la Kings College din Londra, a starnit numeroase controverse cu comentariile sale cum ca radiera ar putea fi o unealta a diavolului. In unele scoli, pasta de corectie este interzisa, aceasta interzicere avand la baza faptul ca multi elevi indisciplinati au incercat sa adulmece mirosul de lac din compozitia acestui corector. Omul de stiinta a spus ca radiera creeaza ”o cultura a rusinii in ceea ce priveste greseala. Este un mod de a pacali lumea care spune- eu nu am facut nicio greseala. Am scris corect chiar din prima incercare”.

Claxton sustine ca ar fi mai bine sa ne imbratisam greselile pe care le facem, pentru ca asa se procedeaza in lumea adevarata. Argumentul acestuia este unul corect, insa ar trebui oare ca radiera sa fie interzisa in scoli?

John Coe, un purtator de cuvant al Asociatiei Nationale pentru Invatamantul Primar sustine ca ”Interzicerea radierei in scoli este o actiune malefica. Cu toate acestea, exista ocazii cand nu ar trebui sa folosim radiera. Insa eu, ca profesor de matematica, imi place ca elevii mei sa invete din greseli, iar acest lucru prespune sa fie atenti la ceea ce predau, nu sa se concentreze sa scrie totul corect pentru ca dupa nu li se va permite sa stearga. Matematica se invata prin acceptarea unor raspunsuri gresite, pentru ca, ulterior, sa se ajunga la cel adevarat.”

De fapt, vazand greselile elevilor este o parte importanta in procesul de invatare. Profesorii trebuie sa respecte toate greselile pe care copiii le fac astfel incat sa poata interveni in instruirea acestora. Argumentul lui Claxton este ca prin negarea copiilor de a face greseli, pierdem lupta de a-i pregati pe acestia pentru adevarata lume, unde greselile sunt permise.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.