duminică, 14 iunie 2015

Cum functioneaza cafeaua?

Cofeina nu este ceea ce toata lumea crede- nu este un drog care ne da energie de dimineata, ci mai degraba un "impostor mascat".

In primul rand ar trebui sa stii ca, pe masura ce neuronii tai lucreaza in timpul zilei, in corpul tau se acumuleaza o substanta neurochimica numita adenozina, iar sistemul tau nervos foloseste receptori speciali care monitorizeaza nivelul acestei substante din organism. Pe masura ce ziua trece, din ce in ce mai multa adenozina este filtrata de acei receptori, iar rezultatul este ca te face mai somnoros. Acesta este unul din motivele pentru care devii obosit pe timpul noptii.

Cofeina este un imitator ascuns. Are aceeasi forma ca adenozina, iar in momentul in care iti savurezi cafeaua de dimineata, receptorii de adenozina nu fac diferenta. Cofeina blocheaza receptorii de adenozina, impiedicand aparitia senzatiei de oboseala. Desi efectul ar putea fi util daca o persoana intentioneaza sa ramana treaza o anumita perioada de timp, consumul de cafea inainte de ora de culcare poate provoca insomnie sau poate duce la un somn mai agitat.

Cu receptorii de adenozina "infundati", neurotransmitatorii ca dopamina pot obtine un avans. Nivelul de dopamina sa umfla, si ofera energie. Se poate spune ca, cofeina blocheaza celulele "obosite", in timp ce le stimuleaza pe altele sa fie pline de energie.

Cofeina ar putea sa iti dea un impuls de dimineata, insa, in acelasi timp, poate avea si un impact negativ asupra ta. Cu toti acesti receptori blocati, nivelul de adenozina din corpul tau nu are unde sa se duca. Astfel, in momentul in care nivelul de cofeina se reduce din organism, toata adenozina suplimentara se strecoara catre receptori.


Dupa cum bine stiu cunoscatorii, acest efect se diminueaza cate putin si, in timp, e nevoie de tot mai multa cofeina pentru a putea pastra acelasi nivel de excitare asupra neurotransmitatorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.