luni, 28 decembrie 2015

Constipatia si grija asupra sanatatii



          Definitia constipatiei este subiectiva si de obicei se refera la: scaune cu consistenta crescuta, dificultati la defecatie. Constipatia presupune stationarea prelungita a materiilor fecale in colon si apare atunci cand scaunul este dur, uscat, redus ca volum si dificil de evacuat.
            Constipatia este o afectiune in care, desi se consuma o cantitate normala de fibre, intalnim 3 situatii: mai putin de 3 scaune pe saptamana, mai mult de 3 zile fara scaun, greutatea totala a meteriilor fecale din 24 ore mai mica de 35 g.
            In mod normal, in 24 de ore se elimina 100-200 g materii fecale, iar frecventa scaunului poate varia de la 3 pe zi pana la 1 la 3 zile.Este gresit sa consideram defecatia ca pe un obicei zilnic, obligatoriu; exista variatii de la o persoana la alta in functie de viteza digestiei si a tranzitului intestinal. Alimentele parcurg lungimea tubului intestinal digestiv intr-un interval variabil de timp (intre 18 si 24 ore).
                        Cauzele constipatiei:
-  consumul insuficient de fibre;
-  consumul scazut de apa;
-  lipsa exercitiului fizic (sedentarismul);
-  ignorarea semnalelor de necesitate a defecatiei;
-  consumul cronic de laxative;
-  incordarea nervoasa, anxietatea, stresul, depresia;
-  sarcina;
-  efectul secundar al unor medicamente care scad peristaltismul intestinal;
-  hipotiroidismul;
-  afectiunile gastrointestinale (ulcer, cancer, colon iritabil, fisuri anale, hemoroizi).

              Calciu si magneziu sunt doua minerale esentiale in contractia musculara si, implicit, in miscarile peristaltice intestinale. Constipatia poate aparea frecvent din cauza unui aport scazut de magneziu.    

                        Masuri alimentare impotriva constipatiei

              Consumul de fructe uscate (prune, caise, smochine, curmale), asociat cu o cantitate mare de apa, creste peristaltismul si are efect laxativ, fiind suportat chiar si de cei cu „intestine sensibile”. Prunele si smochinele sunt laxative naturale datorita faptului ca ele contin sorbitol.
              Evitarea produselor care nu contin fibre (zahar, dulciuri, alimente rafinate, faina alba, carne) deoarece o alimentatie bazata pe acest tip de produse are efect laxativ. Exceptie de la aceasta regula este ciocolata neagra cu continut mare de cacao (75-85%) fiind bogata in fibre. In ciocolata neagra exista de 2 ori mai multe fibre decat in painea integrala.
              Hidratarea adecvata cu minim 1-1,5 l lichide zilnice. Apa este necesara „umflarii” fibrelor insolubile din alimente care isi cresc volumul si amelioreaza constipatia.

              Stai ca abuzul de laxative face intestinul „lenes”?   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.