Definitia constipatiei este subiectiva
si de obicei se refera la: scaune cu consistenta crescuta, dificultati la
defecatie. Constipatia presupune stationarea prelungita a materiilor fecale in
colon si apare atunci cand scaunul este dur, uscat, redus ca volum si dificil
de evacuat.
Constipatia este o afectiune in
care, desi se consuma o cantitate normala de fibre, intalnim 3 situatii: mai
putin de 3 scaune pe saptamana, mai mult de 3 zile fara scaun, greutatea totala
a meteriilor fecale din 24 ore mai mica de 35 g.
In mod normal, in 24 de ore se
elimina 100-200 g materii fecale, iar frecventa scaunului poate varia de la 3
pe zi pana la 1 la 3 zile.Este gresit sa consideram defecatia
ca pe un obicei zilnic, obligatoriu; exista variatii de la o persoana la alta
in functie de viteza digestiei si a tranzitului intestinal. Alimentele parcurg
lungimea tubului intestinal digestiv intr-un interval variabil de timp (intre
18 si 24 ore).
Cauzele constipatiei:
- consumul insuficient de fibre;
- consumul scazut de apa;
- lipsa exercitiului fizic (sedentarismul);
- ignorarea semnalelor de necesitate a defecatiei;
- consumul cronic de laxative;
- incordarea nervoasa, anxietatea, stresul, depresia;
- sarcina;
- efectul secundar al unor medicamente care scad peristaltismul
intestinal;
- hipotiroidismul;
- afectiunile gastrointestinale (ulcer, cancer, colon iritabil, fisuri
anale, hemoroizi).
Calciu si magneziu sunt doua
minerale esentiale in contractia musculara si, implicit, in miscarile
peristaltice intestinale. Constipatia poate aparea frecvent din cauza unui
aport scazut de magneziu.
Masuri alimentare impotriva constipatiei
Consumul de fructe uscate (prune, caise, smochine, curmale), asociat cu o cantitate mare de apa,
creste peristaltismul si are efect laxativ, fiind suportat chiar si de cei cu
„intestine sensibile”. Prunele si smochinele sunt laxative naturale datorita
faptului ca ele contin sorbitol.
Evitarea produselor care nu contin fibre (zahar, dulciuri, alimente
rafinate, faina alba, carne) deoarece o alimentatie bazata pe acest tip de
produse are efect laxativ. Exceptie de la aceasta regula este ciocolata neagra
cu continut mare de cacao (75-85%) fiind bogata in fibre. In ciocolata neagra
exista de 2 ori mai multe fibre decat in painea integrala.
Hidratarea adecvata cu minim 1-1,5 l lichide zilnice. Apa este
necesara „umflarii” fibrelor insolubile din alimente care isi cresc volumul si
amelioreaza constipatia.
Stai ca abuzul de laxative face intestinul „lenes”?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc!
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.