Vinul este rezultatul fermentatiei
naturale a sucului de struguri, in timpul careia fructoza (zaharul) se
transforma in alcool. Contine in proportie crescuta apa (85%), etalon, dar si
minerale precum potasiu, calciu, magneziu, zinc, seleniu, fier, cobalt, nichel,
care pot reprezenta pana la 5g/l. Aportul caloric al vinului provine in special
din alcool (10-13 g alcool/100ml), dar si din urmele de zahar (1-3 g
glucide/100ml) din struguri.
La fabricarea vinurilor albe si roze
coaja de la struguri se elimina. In aceasta coaja se gaseste cea mai mare parte
din flavonoidele si taninurile care confera calitatile gustative si
proprietatile benefice ale sanatatii. Daca sunteti amatori de vin rosu, cu cat
mai bine, pentru ca vinurile albe pot contine sulfiti care declanseaza dureri
de cap (migrene) la persoanele sensibile. Variantele dulci de vinuri sunt mai
bogate in calorii cu pana la 20%.
Berea ingrasa
Atunci cand este fabricata din
ingrediente de calitate, berea are calitati nutritionale reale datorita
continutului de vitamine din grupul B (B3 B6, acid
folic). Amidonul din cereale este fermentat si transformat in alcool, dar berea
are un continut caloric mai redus decat vinul pentru ca procentul de alcool din
compozitia ei este mai mic (40-80 fata de 100 -120). Chiar
daca la prima vedere berea are mai putine calorii, tendinta generala este de a
fi consumata in cantitati mari.
Alcoolul scade potenta
In doze mici, alcoolul inlatura
inhibitiile si creste increderea in propria persoana, insa dupa acest efect
initial stimulator se instaleaza o senzatie de moleseala care fovorizeaza
somnul. In doze mari, bauturile alcoolice au efect toxic direct asupra testisculelor,
scad productia de testosteron si diminueaza performantele sexuale masculine,
putand merge pana la impotenta.
Rezistenta la alcool tine de gene
Toleranta la alcool nu tine de
antrenament si nu poate fi imbunatatita printr-un consum regulat, ci depinde
doar de cantitatea de enzime hepatice pe care organismul le poseda pentru a
neutraliza alcoolul. Cu cat alcoolul se absoarbe mai lent in sange, cu cat este
mai usor pentru ficat sa-l metabolizeze, ritmul mediu fiind de 15 g alcool/ora.
Dozele superioare acestei valori vor ramane un timp indelungat in sange si vor
circula prin toate organele pana le vine randul sa fie neutralizate, ceea ce
duce la simptomele betiei.
In
orice caz, daca nu consumati alcool este inutil sa incepeti sa o faceti numai
cu pretexul ca este bun pentru sanatate, exista alte mijloace mult mai eficente
ca sa va mentineti in forma!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc!
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.