luni, 4 ianuarie 2016

Observatii practice despre alcool




                  
Vinul rosul e cel mai sanatos
            Vinul este rezultatul fermentatiei naturale a sucului de struguri, in timpul careia fructoza (zaharul) se transforma in alcool. Contine in proportie crescuta apa (85%), etalon, dar si minerale precum potasiu, calciu, magneziu, zinc, seleniu, fier, cobalt, nichel, care pot reprezenta pana la 5g/l. Aportul caloric al vinului provine in special din alcool (10-13 g alcool/100ml), dar si din urmele de zahar (1-3 g glucide/100ml) din struguri.
            La fabricarea vinurilor albe si roze coaja de la struguri se elimina. In aceasta coaja se gaseste cea mai mare parte din flavonoidele si taninurile care confera calitatile gustative si proprietatile benefice ale sanatatii. Daca sunteti amatori de vin rosu, cu cat mai bine, pentru ca vinurile albe pot contine sulfiti care declanseaza dureri de cap (migrene) la persoanele sensibile. Variantele dulci de vinuri sunt mai bogate in calorii cu pana la 20%.
                        Berea ingrasa
            Atunci cand este fabricata din ingrediente de calitate, berea are calitati nutritionale reale datorita continutului de vitamine din grupul B (B3 B6, acid folic). Amidonul din cereale este fermentat si transformat in alcool, dar berea are un continut caloric mai redus decat vinul pentru ca procentul de alcool din compozitia ei este mai mic (40-80  fata de 100 -120). Chiar daca la prima vedere berea are mai putine calorii, tendinta generala este de a fi consumata in cantitati mari.

                        Alcoolul scade potenta
            In doze mici, alcoolul inlatura inhibitiile si creste increderea in propria persoana, insa dupa acest efect initial stimulator se instaleaza o senzatie de moleseala care fovorizeaza somnul. In doze mari, bauturile alcoolice au efect toxic direct asupra testisculelor, scad productia de testosteron si diminueaza performantele sexuale masculine, putand merge pana la impotenta.

                        Rezistenta la alcool tine de gene
            Toleranta la alcool nu tine de antrenament si nu poate fi imbunatatita printr-un consum regulat, ci depinde doar de cantitatea de enzime hepatice pe care organismul le poseda pentru a neutraliza alcoolul. Cu cat alcoolul se absoarbe mai lent in sange, cu cat este mai usor pentru ficat sa-l metabolizeze, ritmul mediu fiind de 15 g alcool/ora. Dozele superioare acestei valori vor ramane un timp indelungat in sange si vor circula prin toate organele pana le vine randul sa fie neutralizate, ceea ce duce la simptomele betiei.

            In orice caz, daca nu consumati alcool este inutil sa incepeti sa o faceti numai cu pretexul ca este bun pentru sanatate, exista alte mijloace mult mai eficente ca sa va mentineti in forma!   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.