miercuri, 15 ianuarie 2014

Lucruri nespuse si prea putin stiute despre Mihai Eminescu

15 ianuarie marcheaza data nasterii a celui care a fost Mihai Eminescu. Contributia sa multi o stiu, unii doar o intuesc insa fara doar si poate cu totii au auzit de "Luceafarul" sau bland, de natura ca l-a inspirat. Insa prea putini stiu ca de fapt numele sau real nici nu este Eminescu. Stiai ca:

  • Numele sau real este Eminovici? A fost un nume adoptat la debut, ce a avut loc intr-o revista ce inca si astazi exista. 
  • Poezia "Pe langa plopii fara sot" este ca mai toate poeziile sub semnatura lui Eminescu romantica. Insa inspiratia sa nu a fost de aceasta data aceeasi Veronica Micle ci Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca si verisoara lui Caragiale. Casa sa cu imaginea plopilor, drumul sau spre cautarea iubirii a fost muza.
  • Viata si ceea ce a insemnat Eminescu ca mare poet a inspirat si regizorii. Sau de fapt unul caci singurul film de acest gen a fost realizat sub denumirea "Luceafarul". 
  • Si-a dedicat viata poeziilor si a murit facand asta. Se pare ca dupa moarte s-a descoperit chiar in haina sa poeziile "Viata" si "Stele in cer".
Teoria conspiratie inca exista asupra mortii lui Eminescu. Unii spun ca au fost interese politice, altii ca ar fi fost ucis de un pacient nebun internat si el la acea clinica. Cert este ca Eminescu era framantat de boala. 

Si pentru romanticii din fire corespondenta lui Eminescu cu frumoasa si iubita sa Veronica este partea siropoasa a poetului. Cum nimic nu este intamplator Eminescu isi gaseste sfarsitul pe aceeasi data in care s-a nascut, 15 iunie. Iubita sa Veronica se stinge din viata la fix 50 de zile distanta dupa moartea celui pe care il adora si la fix 10 ani dupa moartea sotului sau. O poveste reala ce aduce a film, a poezie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.