miercuri, 30 aprilie 2014

Nu esti bucatar adevarat daca nu stii despre vanilie

Pe locul 2 dupa sofran ca si pret vanilia este o mirodenie ce nu trebuie sa lipseasca din bucatarie. Si nu este folosita numai pentru deserturi. Nu esti un bucatar adevarat daca nu stii detaliile despre vanilie. In primul rand afla ca vanilia este unul din cele mai folosite ingrediente.

Provine dintr-o floare, mai exact dintr-o orhidee ce la randul sau provine din America Centrala, Mexic insa se gaseste si in Guatemala. Procesul de colectare implica si pasul de introducere a vaniliei in apa fierbinte si abia apoi este supusa procesului de uscare. Asta va dura intre 2 si 6 luni pana cand va fi considerata buna de vanzare.

Doar ca ceea ce se gaseste pe piata la un pret mai accesibil este de fapt vanilia ca extract si nu cea din stare pura. De la sine inteles ca este scumpa, floarea din care se extrage vanilia crescand doar in zona de 10-20 de grade nord sau sud de ecuador. Un alt aspect care favorizeaza practic un pret ridicat tine de polenizare. Florile din care se extrage vanilia sunt deschise o scurta perioada de timp se necesita mai degraba un proces manual de polenizare.

Folosita nu numai la gatit vanilia poate fi un tratament naturist. Este dovedit faptul ca aceasta protejeaza inima pe termen lung, insa are si efecte cand vine vorba de starea de somn. Pentru ca are un efect calmant aceasta alunga insomnia. Se foloseste si pentru o relaxarea totala ca aromaterapie, uleiul esential fiind cel care induce o stare de bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.