luni, 27 iulie 2015

Ar trebui sa mancam cartofi prajiti?

Cartofii prajiti par, poate, raul cel mai mic atunci cand ne uitam in meniul unui restaurant de tip fast food. Cartofii sunt o mancare sanatoasa si, pana la urma, ce sunt cartofii prajiti daca nu aceiasi cartofi sanatosi, cu putin ulei?

7 specialisti din  9 au raspuns “Nu, nu ar trebui sa manacati cartofi prajiti”


Pentru inceput, din punct de vedere nutritiv, cartofii prajiti sunt departe de cartofii cruzi. “Cartofii prajiti implica uleiul si sarea, precum si indepartarea celei mai sanatoase parti din cartof: coaja, unde gasim cele mai multe fibre si substante nutritive”, spune Jonathan Bonnet, doctor la Duke University.

O portie medie de cartofi prajiti contine aproximativ 365 de calorii, care vin la pachet cu 17 grame de grasime, ceea ce inseamna 26% din valoarea zilnica necesara organismului. De asemenea, sarea dintr-o portie obisnuita de cartofi reprezinta cel putin 10% din valoarea maxima ce poate fi consumata intr-o zi.
“Avem o leguma bogata in amidon, imbibata in ulei, iar ceea ce ramane este un aliment fara valoare nutritionala”, explica Kristin Kirkpatrick, nutritionist la Cleveland Clinic Wellness Institute.

In plus, cartofii prajiti sunt de cele mai multe ori garnitura unui hamburger sau a unui alt preparat fast food la fel de bogat in sare, zahar si grasimi, iar pe langa acestea se mai poate gasi si ketchup sau maioneza. “Sa recunoastem: e foarte greu sa ne oprim din a manca astfel de lucruri. Alimentele bogate in grasimi si in carbohidrati dau, de multe ori, dependenta”, zice acelasi doctor, citand un studiu recent.

Oamenii de stiinta de la USDA Human Nutrition Research Center on Aging a Universitatii Tuft, in frunte cu Chung-Jung Chiu, au descoperit o legatura puternica intre felurile populare de mancare din Occident, inclusiv cartofii prajiti, si degenerescenta maculara ce survine odata cu inaintarea in varsta.

Pe de alta parte, cartofii prajiti sunt “deliciosi si naturali, ca majoritatea alimentelor si sunt inofensivi daca sunt consumati cu moderatie”, explica experti ai departamentului de stiinte nutritionale de la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.