Cartofii prajiti
par, poate, raul cel mai mic atunci cand ne uitam in meniul unui restaurant de
tip fast food. Cartofii sunt o mancare sanatoasa si, pana la urma, ce sunt
cartofii prajiti daca nu aceiasi cartofi sanatosi, cu putin ulei?
7 specialisti din 9 au raspuns “Nu, nu ar trebui sa manacati cartofi prajiti”
Pentru inceput,
din punct de vedere nutritiv, cartofii prajiti sunt departe de cartofii cruzi.
“Cartofii prajiti implica uleiul si sarea, precum si indepartarea celei mai
sanatoase parti din cartof: coaja, unde gasim cele mai multe fibre si substante
nutritive”, spune Jonathan Bonnet, doctor la Duke University.
O portie medie de
cartofi prajiti contine aproximativ 365 de calorii, care vin la pachet cu 17
grame de grasime, ceea ce inseamna 26% din valoarea zilnica necesara
organismului. De asemenea, sarea dintr-o portie obisnuita de cartofi reprezinta
cel putin 10% din valoarea maxima ce poate fi consumata intr-o zi.
“Avem o leguma
bogata in amidon, imbibata in ulei, iar ceea ce ramane este un aliment fara
valoare nutritionala”, explica Kristin Kirkpatrick, nutritionist la Cleveland
Clinic Wellness Institute.
In plus, cartofii
prajiti sunt de cele mai multe ori garnitura unui hamburger sau a unui alt
preparat fast food la fel de bogat in sare, zahar si grasimi, iar pe langa
acestea se mai poate gasi si ketchup sau maioneza. “Sa recunoastem: e foarte
greu sa ne oprim din a manca astfel de lucruri. Alimentele bogate in grasimi si
in carbohidrati dau, de multe ori, dependenta”, zice acelasi doctor, citand un
studiu recent.
Oamenii de
stiinta de la USDA Human Nutrition Research Center on Aging a Universitatii
Tuft, in frunte cu Chung-Jung Chiu, au descoperit o legatura puternica intre
felurile populare de mancare din Occident, inclusiv cartofii prajiti, si
degenerescenta maculara ce survine odata cu inaintarea in varsta.
Pe de alta parte,
cartofii prajiti sunt “deliciosi si naturali, ca majoritatea alimentelor si
sunt inofensivi daca sunt consumati cu moderatie”, explica experti ai
departamentului de stiinte nutritionale de la Universitatea Reading din Marea
Britanie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc!
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.