marți, 14 iulie 2015

Cititorii pe cale de disparitie

Potrivit unor studii realizate in anii 2006 si 2009, oamenii care citesc romane de fictiune sunt cei mai capabili de a intelege empatia si teoria mintii, care inseamna abilitatea de a avea opinii si credinte in afara de cele ale lor. Astfel de oameni au parte de tipuri diferite de idei, pe care nu le resping in mod necesar si nici nu le afecteaza credintele. Cititorii au avut acces la suflete diferite si au colectat intelepciune de la fiecare dintre personajele cu care s-au "intalnit". Au putut invata cum sa fie ceea ce sunt in prezent si au invatat cum sa faca fata suferintei. Iar acest lucru ii face sa fie persoane excelente ca iubiti.

Un alt studiu, publicat in anul 2010, a reinviat aceasta idee. Cititul iti imbunatateste caracterul si adauga un plus cunostintelor tale. Fiecare carte pe care o citesc acesti oameni, este un trofeu. Cititorii calatoresc impreuna cu autorii si impartasesc durerea, fericirea sau victoria acestuia.

O persoana care citeste in mod normal, este un om excelent pe care l-ai putea alege ca sa te completeze sau care sa-ti umple inima de iubire. Cititorii nu doar ca vorbesc cu tine, ci chiar transmit un mesaj atunci cand zic ceva si te inteleg perfect atunci cand intampini unele probleme in viata ta. Nu e vorba ca sunt isteti, ci sunt intr-adevar intelepti, iar aceste lucruri ii fac pe cititori sa fie cei mai potriviti tovarasi. Din pacate, "rasa" cititorilor incepe sa scada, iar o cauza a acestui lucru ar putea fi pusa pe baza retelelor sociale.

De ce sunt de vina retelele sociale?



Pentru ca promoveaza frumusetea in loc de inteligenta. In ziua de astazi, nu conteaza cum ai terminat scoala sau daca ai urmat o scoala mai departe. Ceea ce este promovat in media sociala este mult mai important. Nu ne mai dorim sa ne gasim sufletul pereche cu care sa avem ce vorbi; ne dorim sa avem pe cineva langa noi care sa "stea si sa arate bine"- iar daca mai si tace din gura e si mai perfect. Traind intr-o lume in care frumusetea si prostia este promovata, este putin cam dificil pentru ca oamenii cititi sa isi continue mersul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.