joi, 23 iulie 2015

Cu si despre mituri ale somnului

Avem la un moment dat cu totii probleme legate de somn. Si tindem sa credem ca este vorba de o obsesie, in conditiile in care suntem sau nu dependenti de anumite chestii, de la cafea la obiceiuri ce pot afecta se pare ritualul obisnuit de somn.

Iata cum delimitam ceea ce tine de mit si de realitate:

  • Adormi mai usor in fata televizorului. Poate ca ti se pare mai bine insa nu inseamna ca este si sanatos. Asta pentru ca lumina ce vine de la televizor iti afecteaza nivelul de hormon responsabil cu starea de somn ce se instaleaza. De altfel, se recomanda ca inainte de a dormi sa ne facem si mediul unul propice pentru asta ceva si anume sa avem intunericul propice pentru starea de somn. 
  • Daca nu poti dormi poti incerca portia de alcool. Gresit. Acest lucru este de fapt un mit pentru ca alcoolul este un sedativ usor insa mai degraba te deshidrateaza si iti intrerupe somnul de cateva ori bune de-a lungul noptii. 
  • Exercitiile fizice inainte de somn sunt un bun prilej pentru a induce starea de somn. Si aici este vorba de un mit si asta pentru ca efectul imediat dupa exercitii fizice tine de o stimulare a nivelului de energie, de unde si lipsa de somn. Chiar daca aparent te vei simti mai obosit/a asta nu inseamna ca somnul va fi mai bun. 
Unii ar crede ca somnul iti este indus ca urmare a unor factori precum stoamcul plin si starea de relaxare cum ar fi sa lenevesti stand pe canapea, citind o carte sau privind la televizor. Acest lucru este un mit si asta pentru ca starea de somn de asa natura este de fapt o stare de energie precara cand organismul are de "lucrat" ceva mai mult decat in mod normal. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.