luni, 17 august 2015

Adevarul din mitologia greaca

Povestile din mitologia greaca au format baza pentru modul in care gandim fata de stramosii nostri antici. Am auzit povestile despre Theseus si Minotaurul, dar si cu Pandora care a deschis o cutie si a blestemat intreaga umanitate cu tot raul din lume. O cunoastem pe Afrodita ca zeita dragostei si il stim pe Pegas ca fiind calul inaripat. Aceste lucruri sunt doar niste idei scrijelite care ies la suprafata mitologiei greci, insa, de cele mai multe ori, aceste povesti sunt mult mai intunecate si mai bizare decat am fi crezut vreodata.

Hades nu a fost chiar un personaj negativ


Fiind zeul mortii si a lumii de dincolo, Hades sufera de o imagine putin cam proasta. In cultura pop, acesta este tratat ca versiunea greaca a diavolului crestin. Pentru inceput, Hades nu a ales niciodata sa domine peste zona intunecata. El impreuna cu fratii sai- Zeus si Poseidon- au tras paie pentru a vedea care va domni peste acest taram. Zeus a tras cerul si lumea superioara, Poseidon a tras marile iar Hades s-a ales cu lumea de jos. Cu toate acestea, Hades chiar este un "baiat de treaba".

In momentul in care Orfeu a ales sa coboare in lumea de jos pentru a-si prelua mireasa, Hades a fost atat de emotionat de gestul barbatului incat a decis sa ii dea drumul pur si implu femeii- cu conditia ca ei sa plece fara ca Orfeu sa mai priveasca inapoi- bineinteles ca s-a uitat si astfel si-a pierdut femeia.

In mod similar, acesta se ocupa destul de corect si in cazul lui Hercule, in momentul in care eroul il abordeaza pentru a se reintoarce in lumea superioara, impreuna cu cainele cu trei capete a lui Hades. De asemenea, este destul de important sa se cunoasca faptul ca nu Hades a fost cel responsabil pentru condamnarea sau rascumpararea sufletelor. Cei care mureau erau supusi judecatii a trei semizei- Minos, Aiakos si Rhadamanthys.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.