marți, 4 august 2015

Cine este Medusa?

Medusa este o figura extrem de cunoscuta a mitologiei grecesti, fiind faimoasa datorita abilitatii sale de a transforma oamenii in piatra dar si din cauza parului sau din serpi, care sunt descrisi ca fiind entitati cu propiile lor minti, mai degraba decat simple ornamente ale podoabei capilare. Asa cum se poate imagina, multi o vad ca fiind un monstru, si nu era genul de creatura pe care oamenii isi doreau sa o intalneasca, din mai multe motive. Eroul grec, Perseus este cel care a invins-o pe Medusa, prin taierea capului acesteia, folosindu-i reflexia ca un ghid pentru sabia sa.

Mitul a evoluat foarte mult de-a lungul secolelor. In general, este acceptat faptul ca parintii sai au fost Phorcyus si Ceto, si se credea ca Medusa avea doua surori, toate trei fiind cunoscute ca Gorgons. Cu toate acestea, Medusa nu s-a nascut hidoasa. Ea era frumoasa, iar, in mai multe mituri, Medusa este descrisa ca avand o fata frumoasa, pana cand a fost prinsa de Poseidon intr-un templu al Athenei.

Athena era atat de infuriata din cauza acestei intamplari asa ca a pedepsit-o pe Medusa transformand-o intr-un monstru groaznic, cu par facut din serpi si i-a dat abilitatea de a transforma oamenii in stana de piatra. Numele sau se traduce ca "cel care guverneaza totul", iar fata sa apare pe talismanele care sunt menite de a proteja oamenii in fata raului. Aceste talismane sunt cunoscute ca apotropes.

Diferite versiuni ale istoriei sale sustin ca Medusa era insarcinata in momentul in care a fost omorata de catre Perseus. In orice caz, Perseus a avut ajutor pentru a face acest lucru: Hermes si Athena l-au ajutat pe acesta, in incercarea de a-si da seama cum sa omoare creatura, iar ca si plata, Perseus a adus capul Medusei Athenei, care l-a folosit ca ornament pentru scutul sau.

Mituri legate de Medusa


In unele povesti, se crede ca sangele Medusei a servit ca samanta lui Pegasus, zeul intruchipat ca si un cal inaripat, celebru in mitologia greaca. De asemenea, se mai zice ca sangele sau a dat nastere tuturor serpilor veninosi din Africa, iar in alte povesti se crede ca acesta a fost transformat intr-un medicament puternic care avea capacitatea de a readuce la viata mortii. Se spune ca Medusa traieste in continuare, fiind o imagine feminina teribila, iar in unele zone din Occident, femeile furioase sunt descrise ca Gorgon sau Medusa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.