marți, 11 august 2015

”Nicio problema” sau”multumesc”?

Ar fi greu de spus cand raspunsul ”nicio problema” a aparut in randul raspunsurilor autohtone, insa utilizarea sa a fost un punct de disputa intre expertii in gramatica timp de cativa ani. Unii nu au nicio problema daca primesc un astfel de raspuns din partea altei persoane, in timp ce altii cred ca acesta este un raspuns mai casual pentru traditionalul ”multumesc”.

In ceea ce priveste preferinta oamenilor pentru raspunsul ”nicio problema”, se poate spune ca acest lucru este deja un obicei verbal care este atribuit in functie de varsta. Persoanele mai in varsta au tendinta de a raspunde la o expresie de multumire cu fraze mai traditionale, cum ar fi ”cu placere” sau ”placerea a fost de partea mea”. Astfel de raspunsuri reflecta o anumita smerenie din partea persoanei care multumeste. Asadar, persoana care ofera multumiri este recunoscatoare pentru serviciul realizat de persoana careia i se multumeste, iar un raspuns ”esti binevenit” defineste recunostinta.

”Nicio problema” este raspunsul tinerilor


Cei mai tineri au tendinta de a oferi raspunsuri mai alternative atunci cand li se multumeste pentru ceva anume, in special in situatii mai putin formale. Prin replica ”nicio problema”, ceea ce doreste sa spuna o persoana se traduce ca ”acest act sau serviciu nu m-a deranjat in niciun fel”. Totusi, diferenta este subtila, insa pentru unii oameni ”nicio problema” este un raspuns care nu pune accent pe persoana destinatarului. De exemplu, un agent de vanzari de bilete va raspunde cu ”esti binevenit” atunci cand clientul ii va multumi, si nu ii va raspunde cu ”nicio problema”.

In timp ce acest raspuns poate fi usor de acceptat, se pare ca acesta poate purta o nota lipsita de politete, in functie de ocazie. Unii experti ar dori sa vada cu totul eradicata aceasta expresie, in timp ce altii sunt de parere ca nu este atat de ofensator ca si alte raspunsuri, cum ar fi cele non-verbale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.