luni, 7 decembrie 2015

Recomandari pentru alegerea centralelor termice

Vremea rece si-a intrat pe deplin in drepturi, chiar daca temperaturile nu sunt foarte scazute. Unii proprietari au fost prevazatori si au facut inca din vara demersurile necesare pentru a-si asigura locuintele in ceea ce priveste incalzirea pe timpul iernii. Pentru cei ce cauta inca o solutie, trebuie cunoscut foarte bine faptul ca a alege o centrala termica doar in baza criteriului pretului nu este deloc recomandat. In continuare cateva recomandari si sugestii pentru cei ce vor sa aleaga o centrala termica, recomandari pe care le-am gasit studiind sfaturile oferite de specialisti.

In primul rand, la alegerea unei centrale termice, va trebui facuta o analiza completa a necesarului de incalzire pentru spatiul locuit. Intervin in aceasta ecuatie numerosi factori: tipul de izolatie (existenta sau inexistenta sa influenteaza puterea calorica necesara), suprafata, volumul spatiului ce va trebui incalzit, numarul de persoane din locuinta si al consumatorilor din cadrul acesteia.

Toate elementele enumerate anterior vor conduce la cea mai buna alegere in ceea ce priveste puterea dorita a centralei termice. In niciun caz nu se doresc neplaceri precum apa calda furnizata intr-o cantitatea prea mica, astfel analiza anterioara devine un aspect deosebit de important. Odata facuta analiza si gasit necesarul capacitatii centralei, urmatorul lucru pe care ar trebui sa il avem in vedere este eficienta, randamentul oferit de centrala. Chiar daca instalarea unei centrale termice alaturi de debransarea de la sistemul centralizat aduce o reducere a facturilor, trebuie tinut cont si de eficienta individuala a fiecarui echipament.

Un alt factor determinant in alegerea celei mai potrivite centrale termice il reprezinta siguranta in exploatare. Aici se au in vedere evacuare, protectia la inghet sau lipsa apei din instalatie. Vor trebui alese echipamente care sa aiba chiar si prelungire kit evacuare centrala termica, sau in care sistemele de protectie la inghet sau lipsa apei din instalatie sa asigure o functionare optima pe termen indelungat. Astfel de aspecte vor garanta siguranta in exploatare pentru proprietari.

Legat de aceeasi siguranta in exploatare este si sistemul de diagnoza si de informare al centralei termice. De preferat este sa fie alese echipamente care sa ofere o diagnoza completa, periodica, a functionarii centralei. Un plus de siguranta este dat si de senzorul suplimentar instalat, care avertizeaza de fiecare data eventualele scurgeri de gaze (in cazul centralelor pe gaz) ce pot sa apara datorita unei montari necorespunzatoare a centralei.

Nu in cele din urma, la cumpararea centralelor termice trebuie tinut cont si de garantia oferita. Serviciile garantie si post-garantie sunt deosebit de importante, intrucat o centrala termica are o durata de exploatare de minim 10 ani. Reviziile periodice efectuate la fiecare 2 ani sau interventii si alte reparatii vor trebui de asemenea efectuate de specialisti, motiv pentru care garantia acestor servicii este obligatorie.

Cu siguranta nu este de dorit ca alegerea unei centrale termice sa fie facuta doar in baza caracteristicii "pret". Centrala termica reprezinta o investitie in confortul locuintei, motiv pentru care selectia trebuie facuta in deplina cunostinta de cauza. Functionalitatea pe termen lung, in conditii de siguranta si eficienta, este data la o centrala doar de alegerea acesteia in conformitate cu criteriile enumerate mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.